Wednesday, 6 June 2012

rebus assam ikan merah

ikan merah ada jenis lembut ada jenis keras isinya apabila dimasak... kena pastikan semasa membeli dapat beli yang lembut isinya...

2 keping ikan merah digaram dan dikunyitkan
10 btg kcg bendi 
5 biji cili api ditumbuk halus
6 helai daun limau purut
3 btg serai diketuk
1 labu bwg besar dihiris
3 tangkai lada hijau dibelah dua
5 ulas bwg merah ditumbuk
2cm kunyit hidup ditumbuk halus
3 keping asam keping
garam
air panas

Masukkan satu cawan air, bwg merah, cili api, kunyit hidup, serai, asam keping dan biarkan mendidih. Masukkan kepingan ikan dan biar separuh masak.  Tambah air panas ikut suka (banyak mana kuah yang dikehendaki).  Mendidih, masukkan garam, bwg besar, daun limau purut dan kacang bendi.  Biar hingga kcg bendi empuk. Angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment