Wednesday, 6 June 2012

sambal sotong bersantan

sesekali, faii memang buat sambal sotong bersantan nie... lemak rasanya...

7 ekor sotong putih (saiz besar)
dibuang kulit dipotong ikut suka
5 ulas bwg merah ditumbuk
3 ulas bwg putih ditumbuk
1cm halia ditumbuk halus
5 sudu bsr cili boh
1 labu bwg besar dihiris
2 sudu bsr santan pekat
1 sudu bsr air asam jawa
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula merah


Tumis bwg merah, bwg putih, halia dan cili boh hingga garing. Masukkan sotong dan garam. Biarkan mendidih.  Masukkan bwg besar dan santan pekat.  Biar pecah minyak. Akhir sekali masukkan air asam jawa dan gula merah. Biar sebentar. Angkat dan hidangkan.


nota: gula merah atau gula nau lebih sedap utk sambal.  Halia digunakan utk hilangkan bisa gatal sotong bagi yang resdung.  Jika tdk guna dlm masakan, boleh rendam sotong sebentar dgn air halia semasa membersihkannya.

No comments:

Post a Comment