500gm mee kuning dibasuh dan ditoskan
200gm daging batang pinang dihiris nipis, dicuci, perap dgn
1 sudu teh garam, 2 sudu teh serbuk lada sulah &
2 sudu teh serbuk lada hitam biarkan sebentar
3 ekor sotong di hiris dan dibersihkan
1 ketul kuih ikan dihiris
7 biji bebola ikan dihiris
3 ulas bwg merah ditumbuk
7 ulas bwg merah ditumbuk
1 sudu bsr cili boh
1 sudu bsr sos tiram
1 sudu besar sos tomato
3 sudu bsr kicap pekat manis
5 cawan air
1 sudu besar serbuk lada sulah
7 tangkai sawi dipotong asing btg sawi dan daun
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
minyak menumis
Tumis bwg merah dan bwg putih hingga kuning. Masukkan cili boh goreng hingga cili garing. Masukkan daging yg dah diperap gaul sebati dan biarkan seketika. Masukkan air biarkkan mendidih. (air daging akan keluar bersama). Masukkan btg sawi, sotong, sos tiram, sos tomato, kicap pekat manis, lada sulah, bebola ikan, kuih ikan, garam dan gula. Kacau rata sebentar. Kemudian masukkan mee kuning dan daun sawi. Gaul sebati. Dalam 2 - 3 minit mee akan empuk, tutup api.
Nota: Masa dah tutup api tu mmg kuah mee masih banyak, biarkan sebentar dlm kuali sambil kacau lepaskan wap mee tu. Kuah yg byk tadi akan berkurangan dan hasilnya mee basah dan ada kuah likat. tabur bwg goreng, hirisan daun bwg masa hidang.
No comments:
Post a Comment