Monday, 25 June 2012

asam pedas daging salai belimbing buluh

kali nie masa jamuan rumah mak hari ahad, ada faii bawa balik belimbing buluh yang diambil dari pokok kat belakang rumah mak... kebetulan ada daging lembu salai... malam nie untuk makan malam... faii masak asam pedas daging salai belimbing buluh


500g daging lembu salai dihiris nipis
6 biji bwg merah ditumbuk
2 biji bwg putih ditumbuk
2cm halia ditumbuk
4 sudu besar cili boh
10 biji belimbing buluh dibersihkan
7 hiris lengkuas
2cm halia dihiris nipis memanjang
2 biji bwg merah dihiris
1 biji bawang putih dihiris
1 sudu teh garam
1 sudu besar pes tom yam (faii guna pes tom yam adabi)
4 cawan air
7 tangkai daun kesum
minyak untuk menumis


panaskan minyak, api sederhana, tumis bwg merah, bwg putih hingga kekuningan, masukkan cili boh dan biarkan agak garing, kemudian masukkan halia tumbuk, gaul merata. masukkan hirisan bwg merah, hirisan bwg putih dan hirisan halia. kacau rata dan bila halia layu, masukkan daging, garam dan gaul. masukkan secawan air dan hirisan lengkuas. tutup periuk dan biarkan mendidih. bila dah mendidih tuangkan baki 3 cawan air, masukkan pes tomyam dan tutup kembali periuk.  bila kuah menggelegak, masukkan belimbing besi dan daun kesum. kacau rata. bila belimbing buluh sudah masak. tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment