bahan:
8 ekor sotong di bersih dan dibelah dua
1 biji tomato di belah 8
1 biji bawang besar dihiris
1 sudu besar cili boh
1 biji lada hijau dihiris
5 biji bawang merah ditumbuk
3 biji bawang putih ditumbuh
2 kuntuk bunga lawang
6 biji buah pelaga
2 keping halia di hiris panjang
4 sudu besar kicap pekat manis
2 sudu besar kicap masin
minyak untuk menumis
memasaknya:
sotong di celur dahulu dalam air panas seketika utk mengurangkan air pada sotong, toskan. panaskan minyak, tumis bwg merah dan bwg putih hingga kekuningan. masukkan cili boh biar hingga agak garing. masukkan halia, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik bau. masukkan kicap pekat manis dan kicap masin. biar hingga kicap menjadi pekat. masukkan bawang besar, tomato, lada hijau dan sotong. gaul merata biar sehingga tomato agak layu dan sotong empuk. tutup api, angkat dan sedia dihidangkan
kicap yang digoreng dalam minyak akan jadi pekat dan akan melekat pada sotong.
No comments:
Post a Comment