Tuesday, 12 June 2012

masak lemak bunga kantan bebola udang & sotong


anak2 faii memang suka bebola makanan laut, jadi variasikan laa cara memasaknya... 
bahan2
10 biji bebola udang
10 biji bebola sotong
5 kuntum bunga kantan dibelah dua
5 batang serai dihiris nipis dan dikisar dgn sedikit air hingga halus
2 batang serai diketuk
3 helai daun limau purut
10 biji cherry tomato 
2 sudu besar cili boh
1 cm kunyit ditumbuk halus
5 biji bwg merah ditumbuk
1 biji bwg putih ditumbuk
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 cawan air
1 mangkuk santan pekat
sedikit minyak untuk menumis


caranya
tumiskan bwg merah dan bwg putih hingga kekuningan. masukkan ciliboh dan tumis hingga garing. masukkan serai yang dah dikisar, kunyit yang ditumbuk dan biarkan sebentar. masukkan bebola dan gaul rata. biar sebentar bagi bebola dan bumbu sebati. masukkan air dan serai yang diketuk. biarkan mendidih. masukkan santan, bunga kantan, gula dan garam. bila dah mendidih masukkan daun limau purut, cherry tomatoes dan biar hingga santan pecah minyak. tutup api dan angkat untuk dihidangkan.


nota:
tak perlu tambah asam keping sbb cherry tomatoes tu akan terbitkan rasa masamnya. kalau guna tomato biasa, sebiji dibelah empat sudah memadai. kalau nak pedas boleh masukkkan beberapa biji cili api yang diketuk semasa kuah mendidih.

No comments:

Post a Comment