hari kedua puasa juadah berbuka faii masak kari udang...
bahan
20 ekor udang putih saiz sederhana besar,
(kulit tak dibuang, buang kepala, ekor tajam sahaja dan belah belakang buang uratnya)
cuci, toskan. garam kan dan kunyitkan sedikit. ketepikan.
7 biji bwg merah ditumbuk
1 inci halia ditumbuk
2 inci halia dihiris
3 kuntum bunga lawang
6 biji buah pelaga
3 sudu besar serbuk kari dibancuh dengan sedikit air supaya menjadi pes
3 tangkai daun kari
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
3 biji kenang dipotong wedges
1 cawan santan cair
1/2 cawan santan pekat
minyak secukupnya untuk menumis
caranya
panaskan minyak dan tumis bawang merah hingga layu. masukkan pes kari dan kacau rata. goreng hingga agak garing, masukkan halia tumbuk dan kacau sebentar. kemudian masukkan halia hiris, bunga lawang dan buah pelaga, gaul rata. masukkan daun kari, kacau dan tunggu hingga buah pelaga agak kembang masukkan kentang dan tuangkan santan cair dan garam. tutup periuk biarkan kentang empuk. kemudian, masukkan santan pekat dan biarkan mendidih. setelah mendidih, baru masukkan udang dan gaul rata. tutup kembali periuk. udang akan mengecut dan keluarkan airnya. bila udang dah masak. tutup api dan hidangkan.
jom tengok gambar2 yang sempat faii rakamkan...
No comments:
Post a Comment