Wednesday 25 July 2012

rendang ayam daun kunyit

hari nie hubby minta rendang ayam daun kunyit untuk juadah berbuka... gelihati juga kekadang memikirkan... selalu main ikut suka aje bahan2 nak letak... tapi untuk blog, kena sukat laa hehee kebiasaannya garam dan gula ikut citarasa masing masing... begitu juga kalau nak pedas, tambah kuantiti cili apinya... kering atau basah rendang pun terpulang pada setiap individu...
bahan
seekor ayam dicuci dan ditoskan
2 batang serai diketuk
1 cawan pati santan pekat
3 sudu besar kerisik
1 cawan santan cair
5 helai daun kunyit dihiris nipis


bahan untuk dikisar
1 inci kunyit dipotong 
1 inci lengkuas dihiris
15 biji bawang merah
11 tangkai cili api hijau
5 hiris halia
10 batang serai dihiris
secawan air
1 sudu besar minyak
1 sudu teh garam
kisar halus semua bahan ini


rempah untuk rendang
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
3 sudu teh garam (ikut citarasa)
2 sudu teh gula
1 sudu besar kunyit serbuk
1 senduk minyak
masukkan semua bahan ini, ayam dan bahan kisar. gaul rata. dengan api sederhana, biarkan ayam mengecut dalam rempah.

kemudian masukkan santan cair, kerisik dan serai yang diketuk. gaul rata. 
biarkan agak kering, masukkan santan pekat dan daun kunyit yang dihiris nipis. gaul sebati dan kacau sekali sekala hingga rendang kering dan daun kunyit layu.

bila rendang dah kering, masak. tutup api dan hidangkan.



No comments:

Post a Comment