bahan
seekor ayam dicuci dan ditoskan
2 batang serai diketuk
1 cawan pati santan pekat
3 sudu besar kerisik
1 cawan santan cair
5 helai daun kunyit dihiris nipis
bahan untuk dikisar
1 inci kunyit dipotong
1 inci lengkuas dihiris
15 biji bawang merah
11 tangkai cili api hijau
5 hiris halia
10 batang serai dihiris
secawan air
1 sudu besar minyak
1 sudu teh garam
kisar halus semua bahan ini
rempah untuk rendang
1 sudu besar serbuk ketumbar
2 sudu teh serbuk jintan manis
3 sudu teh garam (ikut citarasa)
2 sudu teh gula
1 sudu besar kunyit serbuk
1 senduk minyak
masukkan semua bahan ini, ayam dan bahan kisar. gaul rata. dengan api sederhana, biarkan ayam mengecut dalam rempah.
biarkan agak kering, masukkan santan pekat dan daun kunyit yang dihiris nipis. gaul sebati dan kacau sekali sekala hingga rendang kering dan daun kunyit layu.
No comments:
Post a Comment