untuk resepi kek nya faii dah pernah upload dalam post blueberry cake, cuma kali ini faii buat tambahan dengan lapisan kek blueberry segar. macam nie faii buat... 1 cawan adunan faii ketepikan dan warnakan dengan warna purple, lepas tu masukkan buah blueberry segar dan bakar. lapisan ini faii letak antara lapisan vanilla kek. saiz kek yang faii buat nie guna tin pembakar 10".
buah blueberry yang telah dicuci dan ditoskan biar kering air cucian |
tambahkan sesudu besar tepung gandum |
gaul merata |
vanilla cake yang siap dibakar, biarkan sejuk atas redai |
masukkan buah blueberry yang dah digaul dengan tepung ke dalam adunan kek |
masukkan ke dalam tin pembakar |
dibakar dengan suhu 170C untuk 15 minit |
vanilla cake dibahagi kepada dua bahagian lapisan |
alatan untuk piping fresh cream |
200g fresh cream yang dah diputar hingga kembang |
masukkan fresh cream ke dalam piping bag dengan nozzle yang disukai |
paipkan fresh cream keliling kek, ratakan blueberry filling di bahagian tengahnya |
ratakan baki fresh cream keseluruh permukaan kek |
selesai meratakan fresh krim ke seluruh bahagian kek, baru faii guna fondant untuk mendeko kek ni...
mewarnakan fondant |
letakkan beberapa calit warna ke atas fondant |
uli fondant |
uli fondant hingga warna sebati dan merata |
fondant yang telah siap diwarnakan |
mewarnakan fondant |
fondant yang telah siap diwarnakan |
uli fondant |
gunakan cutter untuk memotong fondant |
gunakan toothpick untuk menandakan bahagian tengah kek, dan mula lekatkan fondant ke atas kek |
memotong fondant |
susun kepingan fondant tiga warna hingga menutupi seluruh kek, cabut toothpick |
gunakan cutter untuk memotong lebihan fondant supaya kemas |
uli panjang baki fondant yang dipotong tadi dan anyam jadikan tali |
letakkan tali yang dah dipintal tadi keliling kek |
selebihnya boleh dibuat reben |
lekatkan dengan menggunakan bancuhan CMC reben tadi ke atas tali fondant |
lekatkan kuntuman bunga fondant yang faii dah pernah upload cara membuat bunga fondant nie. lekatkan dengan menggunakan bancuhan CMC |
hasil bunga yang dilekatkan pada reben |
masih perlu mendeko bahagian tengah kek agar cantuman tak kelihatan |
uli panjang fondant berwarna putih lebih kurang seinci lebih lebarnya |
putarkan sambil membentuk bulatan dan tekan di bahagian tengah untuk mencantumnya |
lekatkan di tengah kek |
bahagian yang kodsong di lekatkan dengan kuntuman bunga |
kuntuman bunga fondant yang dah diatur |
hiaskan lebihan bunga dibahagian sisi kek |
untuk menghasilkan kesan satin, faii sapukan cecair pearl sheen dengan menggunakan berus khas |
sapukan cecaie pearl sheen dalam satu arah dan sekata |
faii hanya sapukan pearl sheen untuk bahagian berwarna pink dan putih sahaja |
ini hasilnya, kelihatan berkilat ala satin |
dimasukkan ke dalam kotak, sedia untuk di berikan kepada kak darna |
:)
ReplyDeletesalam faii...TQVM utk cara2 supaya fondant nampak berkilat. Nnti saya cuba dan hrp2 menjadi sbb dah byk tanya2 kat yg terer2 buat kek tp jwpannya...tak de jwpan. Kalau mnjadi nnti saya msg you. Nak gi cari pearl sheen tu.
ReplyDelete