5 ulas bwg merah ditumbuk
2 ulas bwg putih ditumbuk
3 keping fuchuk direndam dan dipotong
150gm suhun direndam dan dipotong
2 keping tempe dihiris kecil, digaram, dikunyitkan dan
digoreng
5 btg kacang panjang dipotong pendek
2 keping tauhu dipotong kecil dan digoreng
sepeket udang kering ditumbuk
5 keping cendawan hitam direndam dan dihiris kecil
2 sudu bsr santan
1 sudu bsr cili kering
1 sudu bsr serbuk kari dilarutkan dalam sedikit air
2 sudu bsr kicap pekat manis
sedikit air
sedikit garam
minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bg merah, bwg putih dan cili
giling hingga garing. Masukkan udang kering dan bancuhan kari dan tumis hingga
naik bau. Masukkan 3 sudu bsr air. Biar mendidih. Masukkan fuchuk, suhun, cendawan hitam dan
kacang panjang. Gaul rata. Biar hingga air hampir kering. Masukkan garam, kicap
pekat manis, santan, tempe dan tauhu. Gaul sebati. Kacau sekali sekala hingga kering air dan
kacang empuk. Pastikan suhun menjadi jernih warnanya. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment