ayam masak serai nie, kalau ada lebih kuahnya, faii suka cicah ngan roti... kalau masaknya pula, suka guna serai lebih lebih sbb nak bau wangi serai tu ada...
seekor ayam di potong ikut brpa bahagian yang disukai (8, 16 dsb)
digaram dan dikunyitkan
3 btg serai di hiris halus dan dikisar halus
3 btg serai di hiris halus dan dikisar halus
7 btg serai diketuk
7 ulas bwg merah ditumbuk
3 ulas bwg putih ditumbuk
5 tangkai lada hijau dibelah 2
1 mangkuk santan pekat
2 sudu makan cili boh
2 sudu teh garam
1 sudu makan gula
7 biji cherry tomatoes
1 cawan air
sehelai daun kunyit
(lebar saiznya dibuang tulang daun dan dihiris nipis)
minyak untuk menumis
Panaskan minyak, tumis bwg merah, bwg putih dan cili boh
hingga garing. Masukkan serai yang dah dikisar. Gaul sebati dengan tumisan untuk seketika. Tuangkan air, masukkan
serai yang diketuk dan biarkan mendidih. Masukkan
ayam, gaul rata dan tutup kuali biar hingga ayam masak dalam air cili tumisan.
Bila isi ayam telah mengecut, masukkan santan, garam, gula dan biarkan menggelegak.
Bila santan telah pecah minyak, masukkan cherry tomatoes, lada hijau dan daun
kunyit. Kacau rata. Biarkan seketika, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.
Nota: Kalau suka berkuah boleh tambah air secawan lagi.
No comments:
Post a Comment