Thursday, 31 May 2012

daging black pepper

cuaca mendung aje pulak hari nie... pagi tadi sibuk menyusun semula buku2 kat rak buku... ada buku2 yang dah tak diperlukan dah diikat dah... nak hantar ke tempat recycle... nie ada masa terluang, belek2 gambar dalam koleksi... nampak pula daging black pepper nie...


300 gm daging diperap dengan...

1 sudu bsr serbuk bwg putih (garlic powder)
1 sudu bsr serbuk halia
1 sudu bsr serbuk jintan
1 sudu bsr serbuk lada sulah
1 sudu bsr sebuk lada hitam
2 sudu teh garam
...selama lebih kurang 15 minit

bahan tumisan
5 ulas bwg kecil
7 ulas bwg putih
1 labu bwg besar (dihiris)
3cm halia
1 sudu bsr sos tiram
5 tangkai daun bawang (dihiris)
1 sudu bsr lada hitam (tumbuk kasar)
2 sudu teh gula
1 tin kecil kacang peas (toskan airnya)
minyak menumis


Panaskan minyak, tumis bwg merah 5 ulas dan bwg putih 7 ulas ditumbuk digoreng bersama halia 3cm yang dihiris nipis racik memanjang. Masukkan daging yg telah diperap, kacau. Biar sebentar, masukkan sesudu besar sos tiram, sesudu besar sos tomato, sesudu besar kicap manis dan1 sudu bsr biji lada hitam di tumbuk kasar. (boleh tambah gula 2 sudu teh jika suka). Kacau sebati dan biarkan hingga daging dan bumbu sebati. Bila hampir kering masukkan 1 labu bwg besar yang dihiris dan 1 tin kecil kacang peas. Akhir sekali masukkan daun bwg 5 tangkai yang dihiris. Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment