300gm daging batang pinang, dihiris nipis, basuh toskan
2 btg bunga kantan dibelah 4
3 ikat daun kesum
1 sudu bsr kerisik
2 sudu bsr cili boh
7 biji cherry tomatoes
1 btg serai diketuk
7 ulas bwg merah ditumbuk
3 ulas bwg putih ditumbuk
1 cm halia ditumbuk halus
2 cm halia dihiris nipis
3 cwn air
2 sudu teh garam
minyak untuk menumis
Panaskan minyak dan tumis bwg merah, bwg putih, halia tumbuk hingga kekuningan. Masukkan cili boh dan biarkan garing. Masukkan daging, garam dan gaul sebati. Masukkan 1 cwn air, serai dan halia hiris. Biarkan daging empuk. Tuangkan baki 2 cwn air,tunggu menggelegak. Masukkan bunga kantan, daun kesum. Bunga kantan dan daun kesum dah layu, masukkan tomato dan kerisik. Biarkan hingga tomato merekah. Tutup api dan angkat.
Kalau nak pekat, kurangkan air, kalau suka cair, tambah laa air tu lebih agar kuah lebih. Garam, adjust sendiri ya ;) Tomato tu dah cukup memasamkan kuah.
No comments:
Post a Comment