Friday, 27 July 2012

gulai daging salai nangka muda

sesekali dapat nangka muda memang best buat gulai. susah kat sini nak dapat nangka muda yang cantik. kebetulan daging salai memang ada dalam icebox, apalagi... menggulai laa... 

bahan 
300g nangka muda dipotong, dicuci dan direbus hingga empuk dan toskan
400g daging salai dihiris nipis
7 biji cili padi ditumbuk (kalau duka pedas boleh tambah lagi)
5 biji bawang merah ditumbuk (kalau asli masak lemak tak bubuh bawang tapi faii letak)
2cm kunyit hidup di tumbuk
2 batang serai dititik
sekeping kecil asam keping (faii guna setengah aje sbb nak masam manja2 aje hehee)
2 cawan santan
2 sudu teh garam
1 cawan air

caranya
masukkan cili api, bawang, serai, asam keping, kunyit dan air dalam periuk dan dididihkan. bila dah mendidih, masukkan daging salai dan biar menggelegak. tujuan supaya daging serap bahan2 tadi. kemudian, masukkan santan, nangka dan garam. tutup periuk dan biar sebentar. bila kuah dah mendidih, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

jom tengok gambar2 yang sempat dirakamkan semasa memasak...






No comments:

Post a Comment