bahan
4 ekor sotong dibersihkan dan dihiris
5 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
1 sudu besar cili boh
1 sudu besar pes tomyam
5 hirisan lengkuas
1 batang serai diketuk
2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
2 keping daun limau purut
setengah biji lobak merah di potong jejari
1 bij bawang besar di belah lapan (kalau guna bwg holland lebih baik)
5 helai sayur kubis panjang (dipotong, asingkan batang dan daunnya)
7 keping cendawan (dikoyak-koyakkan ikut saiz yang disukai)
1 biji tomato dibelah 6
2 helai daun bawang dihiris
sedikit minyak untuk menumis
cara
panaskan minyak, goreng bwg merah dan bwg putih hingga kekuningan. masukkan cili boh dan tumis hingga garing. masukkan lobak merah, gaul rata. kemudian masukkan hirisan batang kubis panjang, cendawan, tomato, lengkuas, serai dan gaul rata. biar sebentar, dan masukkan sotong, gaul dan kemudian masukkan pes tomyam. gaul sebati dan biar seketika. air sotong akan keluar, jadi tak perlu tambah air. masukkan pula daun limau purut, daun kubis panjang, daun bawang, gula dan garam. gaul rata. dan hampir kering, tutup api. boleh dihidangkan.
ini gambar2 yang sempat dirakamkan...
No comments:
Post a Comment