bahan
500g daging batang pinang dipotong hiris nipis
7 inci lengkuas (faii guna banyak) dihiris nipis agar mudah dikisar halus nanti
15 biji bawang merah
10 biji cili api (kalau nak pedas boleh aje ditambah kuantitinya)
2 batang serai dihiris
1 batang serai saiz besar diketuk
2 inci kunyit dihiris
1 sudu besar serbuk ketumbar
5 sudu besar serbuk jintan putih
2 sudu besar gula nau (faii hiris gula nau)
2 sudu teh garam (ikut citarasa)
1/2 cawan minyak masak (semasa memasak boleh ditambah lagi jika perlu)
caranya
kisar halus bahan yang dihiris, lengkuas, serai, kunyit, bawang merah, cili api. dalam kuali besar masukkan hirisan daging, curahkan atasnya bahan kisar, masukkan sekali gula nau, garam, serai yang diketuk, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan curahkan minyak. dengan api sederhana besar, gaul rata semua bahan dan biarkan menggelegak. masakan nie faii lebihkan serbuk jintan putih. faii tambah 2 sudu lagi serbuk jintan putih semasa ianya tengah menggelegak. tambah sedikit minyak masak lagi dan kacau sekali sekala hingga kering.
hirisan gula nau |
semua bahan disatukan dalam kuali |
daging mengeluarkan air dan menggelegak |
masak hingga kering |
ini laa daging masak lengkuas gula nau |
No comments:
Post a Comment