resepi kek blueberry nie sama macam blueberry cake yang biasa faii buat, cuma kali nie dekonya faii lebih guna fresh cream... dan ada satu lapisan nipis kek berwarna ungu di bahagian tengah vanilla kek...
penyediaan fresh cream
400ml whipping cream faii putar hingga kembang
masukkan ke dalam piping bag dan guna nozzle untuk paipkan fresh cream atas kek...
berikut beberapa gambar yang faii rakam semasa menyediakan kek nie...
kepingan bunga fondant berwarna ungu |
bunga fondant yang telah siap |
potong beberapa hirisan nipis panjang sebagai tangkai bunga dan daun |
sebiji kek span vanilla di potong kepada 2 bahagian dan satu kek nipis berwarna ungu |
atas lapisan kek span vanilla yang pertama, paipkan fresh cream dan atur buah blueberry |
paipkan pula blueberry filling |
letak lapisan kek nipis berwarna ungu, dan paipkan lagi lapisan fresh cream, atur buah blueberry dan paipkan blueberry filling dan tutup dengan satu lagi lapisan kek |
sapu dan ratakan baki fresh cream ke seluruh kek. paipkan keliling permukaan kek. tuang dan ratakan blueberry filling atas permukaan kek dan taburkan buah blueberry di atasnya |
hiaskan dengan bunga fondant, tangkai dan daun |
No comments:
Post a Comment