Sunday 24 June 2012

sup sayur petola

petola memang selalu faii buat sup sayur campur tahu puff... 
sebiji petola di buang kulit secara selang seli dan dikikis sedikit buang lapisan yang keras, cuci dan toskan
3 biji bawang merah ditumbuk
2 biji bawang putih ditumbuk
setengah kuih ikan dihiris nipis
5 biji tauhu puff dipotong dua
sebiji tomato dibelah 8
sedikit suhu direndam supaya kembang dan ditoskan, potong pendek-pendek dalam seinci 
garam buat perisa
semangkuk air
sedikit minyak untuk menumis


panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang putih hingga kekuningan. masukkan kuih ikan, gaul merata dan hingga masak.  tuangkan semangkuk air dan biar mendidih.  masukkan petola, tomato dan tauhu puff. perisakan dengan garam ikut kesesuaian. bila petola sudah hampir layu, masukkan suhun. kacau sebentar dan tutup api. angkat dan boleh dihidangkan. oh ya, faii tak letak suhun lama sangat... asal jernih suhun tu, sudah mencukupi...  suhun tak perlu terlalu lama nanti sementara kuah masih panas, proses pengembangan suhun masih berlaku. 

No comments:

Post a Comment