Wednesday 6 June 2012

Pavlova dengan vanilla filling

dessert utk dinner malam nie... faii buat pavlova ngan vanilla filling... hmm lebih suka vanilla filling jika dibandingkan letak whipping cream...
4 biji putih telur gred A
1/2 cwn gula aising
1 sudu teh jus lemon
2 sudu teh tpg jagung


Putar telur putih hingga hampir kembang, masukkan gula aising, jus lemon dan tpg jagung.  Putar lagi hingga pekat dan kembang terbentuk stiff peak. Masukkan dalam piping bag besar dan pipe kan ke atas kertas baking dalam dulang pembakar yang dah digriskan.  Bakar suhu 130 C untuk 60 minit atau sehingga kekuningan. Bila dah masak, buka pintu oven sikit dan biarkan meringue menyejuk dalam oven tu... ini akan membolehkan luar meringue garing tapi dalam nya lembuttt macam marshmallow...


untuk vanilla filling pula
4 biji kuning telur gred A
1/2 cwn gula
3 sudu besar tpg jagung
2½ cwn susu segar
1/2 sudu teh garam
1 sudu besar butter
1 sudu teh esen vanilla
Masukkan gula, tpg jagung, butter dan susu dalam periuk dan didihkan dengan api sederhana.  Kacau hingga pekat dan menggelegak. Mula menggelegak terus kecil kan api dan kacau sekali sekali.  Dalam mangkuk lain isi kuning telur, ambik sesenduk bancuhan filling, masukkan dalam telur kuning dan gaul sebati. Tuang semula ke dalam periuk bancuhan filling tadi, masukkan esen vanilla dan kacau sebati untuk 2 minit lagi. Tutup api dan sejukkan.


buah2an
sebiji kiwi
4 biji strawberi
2 biji orange
segugus anggur
hiris kecil2 buah buahan. Sejukkan dalam peti ais.


untuk menyediakan pavlova
atas meringue tadi, untuk lapisan pertama, letakkan vanilla filling di atasnya. kemudian, buah buahan yang telah dihiris tadi di tabur, lapiskan selapis lagi dengan vanilla filling dan atasnya tabur baki buah buahan tadi.  sedia untuk dipotong dan dihidangkan.


beberapa gambar yang sempat diambil... 


penyediaan meringue...



penyediaan vanilla filling




buah buahan...

pavlova ngan vanilla filling...



ini laa cara kami sekeluarga menikmati pavlova.. pastinya dengan vanilla filling... cubalah!

No comments:

Post a Comment