Thursday 14 June 2012

lemon blueberry oreo cheesecake

hari nie... sebabkan kawan faii tempah kek... maka, kena buatkan juga sebiji kek untuk famili faii... anak2 minta cheesecake... tengok dalam peti ais ada... 2 biji lemon, whole blueberry filling dan kat dalam kabinet ada sebungkus lagi biskut oreo... ligat kepala berfikir... sambil buat kek tempahan, sambil faii membuat lemon blueberry oreo cheesecake...

biskut dasar
150g biskut oreo dah dibuang krim, dihancurkan biskutnya
50g butter di cairkan
gaulkan butter dan biskut oreo, masukkan adunan dalam tin pembakar springfoam yang dah digris dan dilapik baking paper. rata dan padatkan untuk membuat dasar kek. masukkan dalam peti ais untuk 30 minit.


450g cream cheese
120g gula kastor
2 sudu teh tpg jagung
175 yogurt asli
3 biji telur gred A
2 biji lemon, ambil parutan kulit lemon, sebiji lemon diambil jusnya
250g whole blueberry filling yang (ada buah blueberry dalamnya)
putar cream cheese hingga lembut berkrim, masukkan gula dan tpg jagung, putar supaya sebati. masukkan yogurt asli, putar hingga adunan sebati dan pekat.  kemudian masukkan telur biar putar seketika agar sebati. masukkan kulit parutan lemon dan jus dari sebiji lemon. 


semua sudah sebati, ambil sesenduk adunan, gaulkan dalam whole blueberry filling.  masukkan adunan ini ke dalam tin pembakar yang ada dasar biskut tadi. ratakan. kemudian baki adunan dituang ke atasnya. balut tin pembakar dengan aluminium foil bawah dan sisi.  bakar adunan cara bain marie (steam bake) dengan suhu 160c untuk 60 minit.  cara bain marie, masukkan tin pembakar dalam loyang. tuangkan air panas dalam loyang lebih kurang 1", oven telah dipanaskan dahulu dgn suhu 180c untuk 10 minit. untuk bakar kek keju suhu turunkan ke 160c.


bila kek dah masak, masa baru keluar tu, lalukan pisau butter yang nipis di dinding tin pembakar bertujuan untuk lengkangkan kek dan dinding tin. kemudian, biarkan sejuk ke suhu bilik. masukkan dalam peti ais untuk 4 jam. baru keluarkan kek dari tin dan potong, baru cantik hasilnya...


faii tak tunggu 4 jam, kek dah agak sejuk suhu bilik, faii masukkan dalam freezer icebox yang lebih sejuk dari peti ais... anak2 nak jugak sebagai dessert dinner... lepas sejam baru faii keluar dan potong... sebaik baiknya biar dalam peti sejuk 4 jam... hehee


jom tengok gambar yang sempat dirakamkan...

sesi mengeluarkan inti biskut oreo
biskut oreo yang dah dibuang intinya
tuangkan butter yang dah dicairkan kedalam biskut oreo yang dah dihancurkan
sedia  untuk digaul sebati
biskut oreo yang dah digaul sebati dengan butter
masukkan dalam tin pembakar
rata dan padatkan
dasar biskut yang dah rata
panasss... baru keluar dari oven
lemon blueberry oreo cheesecake
kek yang dah dikeluarkan dari tin pembakar
sedia dinikmati...

2 comments:

  1. Kaklong ija pnah buat dulu. Bila potong oreo yg kat bawah tu tertinggal..nape ye? Lembik sgt ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksud ija, terpisah kek keju ngan basenya ke? sepatutnya tak terpisah... resepi yang ija ada tu, tengok semula resepi tu, biskut dasar tu tak boleh terlebih sangat butter, dan cheese filling pula tak boleh terlalu kental... cuba ya

      Delete