Monday 4 June 2012

kurma ayam

teringat pula kurma ayam... makan pula ngan sambal belacan... hmm memang best.. dulu2 kalau mak faii masak kurma ayam, faii koyak2 kan roti dlm mangkuk, dan curahkan ngan kurma ayam! bestttt menyudu roti ngan kurma ayam!


Seekor ayam dipotong, cuci bersih, toskan seketika
kemudian, garamkan dan ketepikan
6 biji bwg bear dibelah 4 tak putus
6 biji kentang dibelah dua rebus separuh empuk
5 biji lada merah dibelah 4
10 biji bawang merah ditumbuk
5 cm halia dihiris
2 cm halia ditumbuk
5 biji bwg putih ditumbuk
5 sudu besar rempah kurma ayam/daging dibancuh pekat dgn sedikit air
5 kuntum bunga lawang
7 biji buah pelaga
1 btg kayu manis
2 sudu teh garam
2 sudu teh gula
1 keping asam keping
2 mangkuk santan1 cwn air
2 sudu besar bawang goreng
sedikit minyak utk menumis

Panaskan minyak, tumis bwg merah, bwg putih dan halia hingga kuning.  Masukkan bancuhan rempah kurma, bunga lawang, buah pelaga dan kayu manis.  Tumis hingganaik bau, rempah nampak makin kering.  Masukkan halia hiris, kacau rata.  Kemudian, masukkan ayam, gaul sebati. Biar ayam masak sebentar dalam rempah kurma. Tuangkan secawan air dan biarkan mendidih agar ayam menyerap rempah kurma.  Apabila menggelegak, masukkan santan, bwg besar, asam keping, lada merah, kentang, gula dan garam.  Gaul rata. Biarkan mendidih. Bila bawang dah masak, santan dah pecah minyak, tutup api, taburkan bawang goreng atas kurma ayam, kacau rata dan hidangkan.
Kalau suka cair, boleh lebihkan air semasa memasak ya.



No comments:

Post a Comment