500g mascarpone cheese (boleh digantikan penggunaannya dengan 200g sour cream campur 300g cream cheese)
6 biji kuning telur gred A
100g gula kastor
Guna kaedah double boiling, gaul semua bahan dan kacau
hingga cair dan sebati. Ketepikan.
B
20g serbuk gelatin
30ml air suam
Larutkan bahan sehingga gelatin larut dengan betul, tuang
A ke dalam B kacau sebati. Letakkan bekas adunan dalam mangkuk berisi air sejuk
dan air, sambil kacau adunan untuk menurunkan suhu. Ketepikan bila adunan dah
mula sejuk suhu bilik.
C
250g whipping cream
50g liquid mocha
Putar whipping cream hingga kembang, masukkan liquid mocha dan tuangkan adunan
campuran A dan B tadi. Putar hingga
kembang.
Cara membuat kek.
Potong kek kepada 2 bahagian. Letakkan bahagian lapisan kek yang pertama
atas cake board. Sapukan mousse keju atas lapisan pertama, ratakan. Celupkan
sekilas biskut savoiardi dalam air Nescafe dan susu atas kek. Ulang hingga
biskut savoiardi menutup lapisan kek. Kemudian, sapukan lagi mousse keju atas
susunan biskut savoiardi. Ratakan. Tutup lapisan ini dengan 1 lagi bahagian
kek. Ratakan baki mousse keju keseluruh
kek. Pada permukaan kek, ayakkan serbuk koko hingga menutupi permukaan kek.
Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.
No comments:
Post a Comment