Thursday, 31 May 2012

classic tiramisu

guruh berdentam dentum kat langit... hujan nie... sejukkkkk best! alhamdulillah hujan rahmat Ilahi!... hmm teringat permintaan kak Kamilia Ibrahim, panggilan manja Kak Uteh rakan fb faii... kak Uteh nak tahu resepi classic tiramisu... jadi, kali nie faii post kan resepi classic tiramisu untuk kak Uteh dan tatapan pengunjung blog ini... boleh laa dicuba ya...


kek tiramisu nie sengaja faii nampakkan susunan biskut savoiardinya...

Bahan keperluan


1 biji kek span coklat

1 bungkus biskut savoiardi
Air necafe atau air kopi ikut citarasa
Serbuk koko Van Houten untuk hiasan



Penyediaan Mousse Keju

A
500g mascarpone cheese (boleh digantikan penggunaannya dengan 200g sour cream campur 300g cream cheese)
6 biji kuning telur gred A
100g gula kastor
Guna kaedah double boiling, gaul semua bahan dan kacau hingga cair dan sebati. Ketepikan.

B
20g serbuk gelatin
30ml air suam
Larutkan bahan sehingga gelatin larut dengan betul, tuang A ke dalam B kacau sebati. Letakkan bekas adunan dalam mangkuk berisi air sejuk dan air, sambil kacau adunan untuk menurunkan suhu. Ketepikan bila adunan dah mula sejuk suhu bilik.

C
250g whipping cream
50g liquid mocha
Putar whipping cream hingga kembang, masukkan liquid mocha dan tuangkan adunan campuran A dan B tadi.  Putar hingga kembang.

Cara membuat kek.
Potong kek kepada 2 bahagian.  Letakkan bahagian lapisan kek yang pertama atas cake board. Sapukan mousse keju atas lapisan pertama, ratakan. Celupkan sekilas biskut savoiardi dalam air Nescafe dan susu atas kek. Ulang hingga biskut savoiardi menutup lapisan kek. Kemudian, sapukan lagi mousse keju atas susunan biskut savoiardi. Ratakan. Tutup lapisan ini dengan 1 lagi bahagian kek.  Ratakan baki mousse keju keseluruh kek. Pada permukaan kek, ayakkan serbuk koko hingga menutupi permukaan kek. Sejukkan dalam peti sejuk selama 2 jam sebelum dihidangkan.



...step by step...
Penyediaan kek span coklat

penyediaan mousse keju

penyediaan mousse keju

penyediaan mousse keju

lapik dulu kertas baking keliling kek


lapik kertas


kertas  alas dah dilapik keliling kek


mula meratakan mousse keju


celup sekilas biskut savoiardi dalam air nescafe atau air kopi


susun biskut savoiardi


lapisan biskut savoiardi

letak lapisan mousse keju diatas lapisan biskut savoiardi




ratakan mousse keju



lapisan biskut savoiardi di bahagian tengah lapisan


letak satu bahagian kek lagi di atasnya

lapisan kek menutup mousse eju

sapukan baki mousse keju keseluruh bahagian kek

sapukan mousse keju

licinkan sapuan mousse keju

ayak serbuk koko atas permukaan kek

dah siap diayak dengan serbuk koko



tarik kertas alas lapik tadi


tepi board bersih tanpa habuk koko... ratakan sapuan mousse bahagian bawah sisi kek

sejukkan dalam peti ais... sedia untuk dinikmati

selamat mencuba ya! 

No comments:

Post a Comment