Wednesday 6 June 2012

masak lemak cili api sotong

memang satu famili suka sotong... kali nie buat masak lemak cili api...



sotong putih saiz besar 7 ekor potong ikut suka
kentang sederhana besar 5 biji di potong 2 (direbus asing)
3 batang serai diketuk
7 ulas bwg merah ditumbuk
3 ulas bwh putih ditumbuk
7 biji cili api yang besar 
5 biji lada hijau dibelah dua dibuang biji
3 cm kunyit hidup ditumbuk halus
santan pekat 1 mangkuk


Didihkan secawan air panas dlm periuk bersama bwg merah, bwg putih, serai, kunyit dan cili api yang telah ditumbuk. Bila mendidih masukkan kentang, lada hijau dan santan pekat (jgn tambah air sbb sotong akan keluar air).  Biar sebentar, kemudian masukkan sotong dan tambah garam 2 sudu teh. Biarkan mendidih hingga sotong masak. Angkat dan hidangkan. 


Sotong cepat masak jadi jgn lama sangat nanti kecut terlebih pula!

No comments:

Post a Comment