Tuesday 12 June 2012

gulungan daging ayam bersayur


daun salad ada lebih dlm peti ais, anak2 tak brpa suka salad... maka tercetus laa idea gulungan daging ayam nie... bila sekali dah buat, jadi tiap kali kalau ada kepingan daging ayam, mesti gulungan daging ayam bersayur yang anak2 nak makan... 
bahan2
20 kepingan daging ayam
1 biji capsicum kuning dihiris panjang
1 biji capsicum orange dihiris panjang
1 biji capsicum merah dihiris panjang
daun salad secukupnya
lidi satay


cara2
dalam kuali leper, goreng kepingan daging ayam dengan sedikit planta (macam buat lempeng) bila masak angkat. ulang hingga selesai.


atas kepingan ayam yang telah masak, letak dahulu daun salad, diikuti dengan capsicum pelbagai warna. gulung baik2 dan sematkan lidi satay. potong lebihan lidi dan atur gulungan untuk dihidang. boleh dimakan bersama sos thai yang dicampur dengan sedikit mayonis.


untuk sos:
3 sudu besar sos thai dicampur dengan satu sudu besar mayonis, gaul sebati

No comments:

Post a Comment