Sunday 10 June 2012

bubur nasi jagung

semalam hari sabtu... sibuk melayan anak2 shopping... lewat ptg baru balik... hari nie ahad, pagi2 shopping brg2 dapur pula... tengahari buat kuey teow goreng aje untuk lunch... malam... anak sulung faii minta buatkan bubur nasi jagung sebab dah lama tak buat... makan bubur nasi jagung, serunding daging... ada jugak masakan sambal tumis kering sardin dan rebus asam bendi aje untuk malam nie... anak2 ngan hubby nak makan macam nie... ikutkan aje hehee
2 cwn beras basuh bersih, toskan
1 cwn jagung
2 sudu bsr udang kering, cuci dan tumbuk kasar
2 ulas bwg merah dihiris
2 ulas bwg putih dihiris
2 cm halia dihiris
2 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada sulah
1 sudu besar bawang goreng
1 sudu besar minyak 


masukkan beras dalam periuk, halia dan 6 cwn air... biar menggelegak, tambah air lagi sekiranya perlu hingga bubur nasi masak... kalau suka cair, lebihkan air ya. Sementara bubur nasi mendidih... panaskan minyak, tumis bwg merah, bwg putih, agak kekuningan masukkan udang kering dan gaul rata. Bila udang kering dah garing. Tutup api dan masukkan bahan tumisan dalam periuk bubur yang sedang mendidih. Biar seketika. Masukkan jagung, lada sulah dan garam, gaul rata.  Bila jagung sudah masak. Boleh tutup api.  Taburkan bawang goreng, gaul rata dalam bubur. Hidangkan. Ringkas sahaja.

No comments:

Post a Comment