faii suka membeli di gerai mak andak sebab ayam kampung, keli salai, daging salai, itik semuanya di proses dengan kemas dan disimpan dalam peti penyejukbeku yang besar! tidak digantung untuk dipamer... hmmm memang tiap kali faii singgah di bahu jalan depan gerai memang banyak kereta yang berhenti untuk berbelanja di gerai mak andak
kali ini faii ikut permintaan anak yang sulung, nak ayam kampung dimasak asam pedas... memang kesukaan dia... jom tengok asam pedas ayam kampung dimasak cara faii!
seekor ayam kampung dipotong dan dibersihkan
bahan tumis
5 ulas bwg merah ditumbuk
3 ulas bwg putih ditumbuk
1 cm halia ditumbuk
4 sudu besar cili boh
minyak
bahan hirisan
3 ulas bwg merah dihiris nipis
2 ulas bwg putih dihiris
2 cm halia dihiris nipis
2 cm lengkuas dihiris
2 sudu teh garam (ikut citarasa)
1 sudu besar pes tomyam (faii guna pes tomyam nona)
1 sudu besar kerisik
10 tangkai daun kesum
4 tangkai bunga kantan dibelah 2 (faii suka belah 4)
3 cawan air (kuantiti air ikut citarasa, kalau suka cair, lebihkan air)
2 biji tomato dibelah 4
caranya
panaskan minyak, tumiskan bwg merah, bwg putih hingga naik bau, masukkan cili boh dan masak hingga cili boh garing. pastikan api sederhana kecil, masukkan halia tumbuk, gaul merata biar hingga tumisan agak kering. kemudian, masukkan semua bahan hirisan, gaul dan biar agak layu. masukkan ayam kampung dan gaul sebati dengan bahan tumisan. tuangkan secawan air, masukkan bunga kantan dan tutup periuk. biarkan hingga mendidih supaya ayam empuk. kemudian, tuangkan lebihan air, tutup kembali periuk biarkan mendidih lagi. seterusnya, masukkan pes tomyam, kerisik, daun kesum dan tomato. kacau dan biarkan menggelegak hingga tomato layu. tutup api dan sedia dihidangkan.
jom tengok gambar-gambar yang sempat dirakamkan
ini laa cara faii masak asam pedas ayam kampung... cubalah!
No comments:
Post a Comment